You are currently viewing Οι WeSwim πέφτουν… στα βαθιά χειμώνα – καλοκαίρι

Οι WeSwim πέφτουν… στα βαθιά χειμώνα – καλοκαίρι

Στο Reader.gr μίλησε ο Πέτρος Παρθένης, ο εμπνευστής του πρωτότυπου αυτού κινήματος ανοιχτής θαλάσσης.

Είσαι από εκείνους που αν δε χτυπήσει το θερμόμετρο 40 βαθμούς Κελσίου να λιώσει το κορμί, δε βάζουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι μες τη θάλασσα; Τότε σίγουρα οι WeSwim που κολυμπάνε χειμώνα-καλοκαίρι είναι extreme sport για σένα. Βέβαια, αν διαβάσεις όσα μου είπε ο Πέτρος Παρθένης, ο εμπνευστής του open water αυτού κινήματος, ίσως και να αλλάξεις γνώμη…

Τι είναι το WeSwim;
Είναι ένα κίνημα ανοιχτής θάλασσας, το οποίο εμπνεύστηκα έχοντας εμπειρία κολύμβησης τα τελευταία 20 χρόνια σε πισίνες, θάλασσες, τρίαθλα κλπ. Από όταν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις πισίνες άρχισαν να αυξάνονται, παρατήρησα ότι παρότι βγήκαν από το σπίτι τους, πάλι εγκλωβίζονταν μέσα στα όρια μιας πισίνας. Όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα να μπορείς να βγεις έξω, να κολυμπήσεις, να κάνεις αποστάσεις, να προπονηθείς, να ετοιμαστείς για αγώνες. Ουσιαστικά λοιπόν, έφτιαξα ένα «κίνημα» που ξεκουνάει τους ανθρώπους, τους βγάζει στην θάλασσα για να κολυμπήσουν κάποιες αποστάσεις. Το πλαίσιο τους, καθορίζεται από εμένα και κάποιους άλλους ανθρώπους που ασχολούνται επίσης. 

Πότε ξεκίνησε;
Ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια στην παραλία Νηρηίδες στο Καβούρι. Αξιοποιήσαμε μία πάρα πολύ όμορφη παραλία της Αττικής, αλλά παράλληλα κολυμπούσαμε και στον Αστέρα, οπότε σκέψου κάτι σαν μεγάλο τρίγωνο εκεί, δύο μεγάλες αποστάσεις, που κυμαίνονται από 1-1,5 χιλιόμετρο μέχρι 3-5 χιλιόμετρα. Είναι average προπονήσεις για ανθρώπους που μεταξύ άλλων θέλουν να προπονηθούν για αγώνες ανοιχτής θαλάσσης.

Ποιο είναι το προφίλ των μελών και πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο WeSwim;
Είναι ένα κανονικό κυριολεκτικά open water movement, άρα μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Κάποιος ο οποίος έχει βασικές γνώσεις κολύμβησης, κάποιος που τα παράτησε και ξαναξεκίνησε, γενικά οποιοσδήποτε είχε μία αγάπη για το υγρό στοιχείο. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 16-60 ετών, κυριαρχούν οι κοπέλες, καθώς τον χειμώνα είναι εκείνες που τολμούν περισσότερο να κολυμπήσουν χωρίς στολή, είναι τα πιο αφοσιωμένα μας μέλη θα έλεγα. Όσον αφορά στο επαγγελματικό τους προφίλ, υπάρχουν τα πάντα: δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, bloggers, είναι άτομα που έχουν απογαλακτιστεί από την οικογένεια, δηλαδή έχουν «αναλάβει» τον εαυτό τους. Γι’ αυτό και συναντιόμαστε Κυριακές, στην ώρα του οικογενειακού φαγητού, δηλαδή σπάμε λίγο τα δεσμά του να κάνεις τα πράγματα στο comfort zone. Θεωρώ δηλαδή πως κάνοντας τα πράγματα έξω από αυτήν τη ζώνη, ο άνθρωπος μέσα στην εβδομάδα του αποκτά φοβερή ενέργεια για να μπορέσει να ρισκάρει, να «πουλήσει» τον εαυτό του, να εργαστεί, να κυνηγήσει τις ευκαιρίες στη ζωή του έξω από τα όρια της οικογένειας. Έχει ένα κίνητρο. 

Πόσοι είστε;
Στα social media είμαστε πάνω από 1000 άτομα. Στις live κυριακάτικες συναντήσεις μας μαζευόμαστε από 30 έως 60 άτομα. Επίσης, διοργανώνουμε και κάποιες παράλληλες δράσεις που αφορούν την τεχνογνωσία. Πρόσφατα, σε συνεργασία με ένα κατάστημα με στολές neoprene και είδη εξοπλισμού, κάναμε κάποια open water clinics που δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις, ώστε να εξοικειωθούν και οι πιο αρχάριοι με το τί σημαίνει να προστατεύονται τον χειμώνα. Επιπρόσθετα, κάνουμε κάποια events. Πέρυσι στις 16 Αυγούστου κάναμε ένα tribute στον Σπύρο Γιαννιώτη με αφορμή τον έναν χρόνο που έκλεισε από την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στην Ολυμπιάδα. Στήσαμε δηλαδή μέσω σόσιαλ μίντια έναν αγώνα. Είχε αρχικά μία ψηφιακή μορφή και η αναλογικότητα προκύπτει μέσα από τη συνάντηση και το bonding των ανθρώπων. Για να τον τιμήσουμε, κολυμπήσαμε στη Βουλιαγμένη 10 χλμ που είναι μία αρκετά μεγάλη απόσταση για κολυμβητές του μέσου όρου. Μας παρείχαν χορηγοί κάποιες σημαδούρες ασφαλείας ώστε να είμαστε ορατοί από σκάφη, φέραμε κανό για να μας υποστηρίξουν κλπ.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης αποτέλεσε έμπνευση για σένα;
Ο Σπύρος είναι έμπνευση για όλους μας, για μένα σίγουρα είναι. Είναι εντυπωσιακό αυτό που κάνει και σαν άνθρωπος αλλά και σαν χαρακτήρας. Εκεί στηριζόμαστε κι εμείς, το στοιχείο μας δεν είναι ο ανταγωνισμός με τους άλλους, αλλά ο ευγενής συναγωνισμός και ο ανταγωνισμός του καλύτερού μας εαυτού. Δηλαδή, ναι μεν προπονούμαστε, κάνουμε προγράμματα στις πισίνες και κολυμπάμε και στην θάλασσα, αλλά έχουμε μία πιο ολιστική προσέγγιση. Οποιοσδήποτε δηλαδή είναι στο WeSwim είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει κι άλλα πράγματα στην ζωή του. Δεν είναι ταγμένος δηλαδή μόνο στο κολύμπι, αλλά το χρησιμοποιεί πάρα πολύ και στις υπόλοιπες φάσεις της ζωής του.

Πόσο διαρκούν οι συναντήσεις και πώς λειτουργείτε;
Το κολύμπι διαρκεί από μισή ώρα για τον πιο απλό κολυμβητή και γενικά μπορεί να κρατήσει μία ώρα, μία ώρα και ένα τέταρτο. Σύνολο οι συναντήσεις αγγίζουν τις δύο ώρες γιατί το ενδιαφέρον είναι επειδή είμαστε ένα community, όλοι φέρνουν κάτι μαζί τους, φαγητό για μετά. Το κολύμπι τον χειμώνα ειδικά, απαιτεί κατανάλωση ενέργειας, οπότε φέρνει κάποιος κέικ, ισοτονικά ποτά και με όλα αυτά γινόμαστε μία παρέα στο τέλος. Έχουμε συγκεκριμένες αποστάσεις, περνάμε μέσα από σημαδούρες ασφαλείας και εντός των ορίων που μπορεί να κολυμπήσει κανείς, δεν βγαίνουμε δηλαδή από τη μεριά των σκαφών. Οι συνεννοήσεις για τις διαδρομές γίνονται επί τόπου. Ο σκοπός είναι να βάλουμε τους ανθρώπους να βγουν από τα όριά τους, εκτός του πλαισίου της πισίνας.

Άρα δεν σταματάτε τον χειμώνα;
Όχι, το concept είναι αυτό άλλωστε, ότι το κάνουμε τον χειμώνα, γιατί με το που ξεκινάει η άνοιξη και το καλοκαίρι μπαίνουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ξεκινούν αγώνες ανοιχτής θάλασσας σε Ελλάδα και εξωτερικό, οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την προετοιμασία που έχουν κάνει τον χειμώνα για να είναι έτοιμοι για τους αγώνες αυτούς. Συνεχίζουμε λοιπόν τις συναντήσεις, κάνουμε και κάποια after office τις Τετάρτες στην ίδια περιοχή και ο κόσμος κάνει τις προπονήσεις του.

 

Πέτρος Παρθένης, εμπνευστής WeSwim

Χρειάζονται κάποιες ιατρικές εξετάσεις για τα νέα μέλη;
Ο καθένας το κάνει μόνος του. Όπως φροντίζεις τον εαυτό σου πηγαίνοντας στον γιατρό για να δεις αν μπορείς να τρέξεις, να περπατήσεις, το ίδιο πράγμα είναι και το κολύμπι. Σίγουρα τον χειμώνα αν δεν είσαι εκτεθειμένος στο νερό για πολύ καιρό, καλό είναι μετά το καλοκαίρι να συνεχίσεις κάποια μπάνια ώστε να μη φανεί απότομο στον οργανισμό, αλλά από την άλλη υπάρχει και η τεχνολογία των στολών neoprene, οπότε με ένα σχετικά μικρό ποσό μπορείς να προμηθευτείς μία και να κολυμπάς χωρίς να κρυώνεις. Καρδιολογικά και παθολογικά, όλοι οφείλουμε να κάνουμε τις εξετάσεις έτσι κι αλλιώς. Είναι δεδομένο για κάποιον που αθλείται.

Συμμετέχετε ως ομάδα σε αγώνες;
Δεν είμαστε ένας σύλλογος… με την κλασσική έννοια του συλλόγου. Είμαστε λίγο πιο χίπις, πρέπει τα μέλη από μόνα τους να ψάξουν κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιούν βέβαια το WeSwim σαν λέξη γιατί παίρνουμε κάποια discounts – καλύτερες τιμές καθότι πια το κίνημα είναι πια πάρα πολύ μεγάλο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπότε χρησιμοποιείς πιο πολύ τη λέξη για να δείξεις ότι βγαίνεις έξω και κολυμπάς. Πολλές φορές πηγαίνουμε σαν παρέες 4-5 ατόμων, αλλά δεν κανονίζουμε τις συμμετοχές με κάποιο αρχείο ή αρχηγό, είμαστε όλοι ισότιμοι και κανονίζουμε τους αγώνες ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι προπονητές που το τρέχουν;
Όχι και το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι ότι προσπαθώ να βγάλω από τους ανθρώπους τον προπονητή από μέσα τους. Να αναλάβουν τη δέσμευση να «κουβαλήσουν» τον εαυτό τους στη θάλασσα. Το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει το WeSwim είναι ότι σε βάζει σε ένα mentality να πάρεις την απόφαση να βρεθείς στη θάλασσα. Να είσαι συνεπής, να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα, να κολυμπάς… Να μη μπεις στον ψυχαναγκασμό της πισίνας που το κάνεις ούτως ή άλλως. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι άνθρωποι που κολυμπάνε στις πισίνες μεσοβδόμαδα και το σαββατοκύριακο αναζητούν μία λύση στη θάλασσα. Αυτό που παρέχουμε εμείς είναι μία ετήσια παρουσία στη θάλασσα. Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησε πιο πολύ ως διασκέδαση στην παραλία Νηρηίδες και φέτος το κάνουμε στην Ακτή Βουλιαγμένης πιο οργανωμένα. Υπάρχει στην πλαζ Βουλιαγμένης μία είσοδος 0,50 ευρώ αποκλειστικά για τα μέλη του WeSwim, εκεί επίσης υπάρχει ναυαγοσώστης. Έχουμε μία πιο συγκεκριμένη διαδρομή, μπορούν και πιο αρχάριοι να έρθουν να κολυμπήσουν, αρκεί να έχουν σκουφάκια και γυαλάκια.

Γιατί να έρθει κάποιος μαζί σας;
Για πολλούς λόγους. Αφενός μοιράζεται την εμπειρία του να μάθει κάποια προπονητικά tips από τους συναθλούμενούς του, κάτι πολύ σημαντικό που λέμε εμείς στο κολύμπι είναι «να γκρουπάρει με τον άλλον». Δηλαδή αν κάποιος κολυμπάει λίγο πιο γρήγορα από σένα να πας στα πόδια του και να ακολουθήσεις τον ρυθμό του. Αφετέρου για λόγους ασφάλειας προφανώς γιατί είναι άλλο πράγμα να κολυμπάς με παρέα και άλλο μόνος σου… Επίσης για λόγους επικοινωνίας, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και αποκτούν μία περισσότερη άνεση με το θαλασσινό νερό. Άσε που είναι εντελώς διαφορετική αίσθηση. Και μην ξεχνάς ότι τον χειμώνα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες, οπότε όταν κάποιος κολυμπάει χωρίς στολή (άλλοι κολυμπάνε και με στολές σε μας) και το νερό είναι στους 13-14 βαθμούς, είναι πιο εύκολο να το κάνει με παρέα, έστω και ως υποστήριξη – κίνητρο.

Εσύ με τι άλλο ασχολείσαι;
…Με πολλά πράγματα. Είμαι υπεύθυνος διαφήμισης στο Αθηνόραμα, επίσης είμαι υπεύθυνος επικοινωνίας του αθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου, ο οποίος αυτόν τον καιρό προετοιμάζεται για να κολυμπήσει τον Οκτώβριο του 2018 από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Πρόκειται για μία απόσταση 140 χλμ και ο ίδιος είναι ένα μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο.

Ποια είναι τα σχέδια του WeSwim για το καλοκαίρι;
Να συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας σε αγώνες κατά τη διάρκειά του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουμε λανσάρει το καινούργιο μας σκουφάκι που διατίθεται μέσω σόσιαλ μίντια και θα είναι διαθέσιμο λίαν συντόμως και στο site μας. Επίσης θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας, προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε με τον δήμο Βουλιαγμένης να διατηρήσουμε την έκπτωση που έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ως μέλη του WeSwim στην περιοχή, οπότε να συνεχίσουμε και το καλοκαίρι αλλά λίγο πιο νωρίς ώστε να μην ενοχλούνται οι λουόμενοι.

Όταν λες μέλη του εξωτερικού, τι εννοείς;
Στην ουσία είναι μέλη, ασπάζονται τη φιλοσοφία μας, έχουν βρεθεί στην παραλία και έχουν κολυμπήσει μαζί μας. Έρχονται πάρα πολλοί ξένοι άνθρωποι (από Νότια Αφρική, Αμερική, Σουηδία) και καταλαβαίνουν την εξωστρέφεια της προσπάθειάς μας, οπότε ταξιδεύοντας, παίρνουν το σκουφάκι μας, κολυμπάνε σε κάποιο μέρος του εξωτερικού είτε σε πισίνα είτε σε θάλασσα και μας στέλνουν κιόλας κάποιες φωτογραφίες. Είμαστε ένα community που δεν καθορίζεται από κάποιους κανόνες ελληνικής αγοράς, αλλά περισσότερο από τρόπο σκέψης. Οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, κολυμπάνε σε αγώνες και μοιράζονται προπονητικά tips και τεχνογνωσία.

Περίμενες τόση ανταπόκριση;
Καταρχάς, αυτό το κάνω πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή στη συγκεκριμένη παραλία πήγαινα πάρα πολλά χρόνια. Bρέθηκα πίσω από το δρομικό και το ποδηλατικό κίνημα πάνω στην ανάπτυξή τους σχεδόν παράλληλα, εμπλεκόμενος σε έντυπα αλλά και σαν αθλητής γιατί έχω κάνει πολλούς αγώνες στο εξωτερικό και αρκετό coaching σε ανθρώπους. Επομένως, διέκρινα ότι υπάρχει μία προοπτική, μία δυναμική αυτό το πράγμα να μεγαλώσει και με επιβεβαίωσε θετικά γιατί είχε μεγάλη «έκρηξη». Ξαφνικά πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να θέλουν να βγουν από την ζώνη ασφαλείας και να πάρουν ένα ζευγάρι γυαλάκια για να κολυμπήσουν. Έγινε πολύ γρήγορα αυτό, αλλά όπως γρήγορα γίνονται τα πράγματα, κάποιοι άνθρωποι δεν το αφομοίωσαν με τον τρόπο που το αφομοιώνουν κάποιοι άλλοι, θέλει αρκετή τόλμη. Δηλαδή πολλοί που ρίσκαραν να το δοκιμάσουν, επέστρεψαν εν τέλει στην ασφάλεια της πισίνας. Οπότε θεωρώ ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει ακόμη περισσότερες στροφές, αποκτώντας περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να το απολαύσουν.

Ίσως να μην έχει να κάνει απαραίτητα με φοβίες, αλλά και με το ότι πολύς κόσμος χρειάζεται δύο και τρεις δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει, οπότε ο χρόνος είναι πολύτιμος…
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να φροντίζεις τον εαυτό σου. Θεωρώ ότι επιβάλλεται να μας το προσφέρουμε αυτό, να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας με κάποιο τρόπο. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τους πείθουμε να τον αφιερώσουν, οπότε όσες δουλειές και να κάνει κάποιος αυτό είναι διασκέδαση. Και πάνω κάτω σήμερα όλοι οι άνθρωποι θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους, ζούμε σε μία εποχή που στηρίζεται στην εικόνα, στα σόσιαλ μίντια, όμως αυτό που θα κυριαρχεί πάντα στην ανθρωπότητα θα είναι η αναλογικότητα στη ζωή μας, το τί κάνουμε στην πραγματικότητα. Οπότε όσο πιο πολύ βουτάς με αναλογικό τρόπο στα πράγματα, δηλαδή να ξεκουνηθείς, να πας να κρυώσεις τον χειμώνα λιγάκι, να κάνεις επαφή με τους ανθρώπους, τόσο πιο ενεργός θα είσαι και συνολικά και επαγγελματικά. Θεωρώ πώς όλοι όσοι συμμετέχουμε στο WeSwim φτιάχνουμε πιο γερά αντανακλαστικά για το πως ζούμε και κινούμαστε, σα να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη μαλθακότητα της εποχής.

Ποιες είναι οι πιο… περίεργες δικαιολογίες που έχεις ακούσει;
Έχω ακούσει πολλές, η τελευταία που ακούω είναι η μόλυνση της θάλασσας μετά την πετρελαιοκηλίδα. Καταλαβαίνω τις φοβίες των ανθρώπων, ωστόσο σαν λαός έχουμε μία τάση να ξεχνάμε, καθώς ο Αργοσαρωνικός πάντα είχε κάποια θέματα.

Και καλώς ή κακώς η Βουλιαγμένη δεν επηρεάστηκε.
…οπότε το προσπερνάω αυτό το σχόλιο, πάω παρακάτω. Αφενός μεν δεν επηρεάστηκε, αφετέρου είναι αν όχι το πιο ωραίο, ένα από τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα για να κολυμπήσει κανείς. Είσαι 20 λεπτά από την πόλη και έχεις τη δυνατότητα να βρέξεις τα πόδια σου σε μία πάρα πολύ όμορφη θάλασσα με υπέροχη θέα. 

Άρα πώς ξεκινάω αύριο; Ποιον ενημερώνω;
Είναι ελεύθερος ο καθένας να έρχεται, αφού ενημερώνεται και μέσω facebook για τις συναντήσεις, αλλά σύντομα και από το site μας. Εκεί θα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα προπονητικά προγράμματα και θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται και για τους αγώνες μέσα από το επίσημο καλεντάρι που θα τους περιλαμβάνει μαζί με οδηγίες, προπονητικά tips κλπ.

STAY TUNED AND SALTY

mentions and awards