Ο Πέτρος παρθένης μας παρακινεί μέσω του Κόκκινου ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ να ταυτιστούμε με το υγρό στοιχείο
«Το κολύμπι ανακουφίζει από το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα μας»
Στον Κώστα Πελεκάνο
Φωτογραφία προφιλ : Αναστασία Ευθυμιάδου / Φωτογραφία Drone : Ευάγγελος Μακρίνος
«Η επαφή με τη θάλασσα μας επιστρέφει στην εμβρυϊκή κατάσταση, μέσα στην κοιλιά της μητέρας, εκεί όπου υπήρχε ησυχία, μακριά από πρέπει. Το καλοκαίρι πολύς κόσμος ξαπλώνει ανάσκελα, βάζει τα αυτιά μέσα στο νερό, κοιτάει ψηλά και παίρνει τους ήχους της θάλασσας. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι μας γυρίζουμε στην ασφάλεια που νιώθει ένα έμβριο στην κοιλιά της μαμάς…».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πέτρο Παρθένη, έναν καταξιωμένο αθλητή, εμπνευστή του «Weswim» ενός project που στόχο έχει ναφέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο υδάτινο στοιχείο και να κάνει το κολύμπι τρόπο ζωής και τις 365 μέρες του χρόνου.
Για περισσότερα από 20 χρόνια έλαβε μέρος σε αγώνες Τριάθλου, Half-Ironman, Ironman, κολύμβησης και μαραθώνιους δρόμους σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης δρομικών και ποδηλατικών περιοδικών και σύμβουλος marketing εταιρειών για αθλητικό εξοπλισμό.
Ο Πέτρος Παρθένης μίλησε στον «Κόκκινο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ» για τη θάλασσα, το «Weswim», το κανάλι του στο YouTube το πρώτο εληνικό για θέματα κολύμβησης, για τα μελλοντικά του σχέδια, τις δράσεις του για το περιβάλλον, αλλά και για την αγάπη του τον Ολυμπιακό.
-Πέτρο, πως «δέθηκες» και αγάπησες τη φύση; Είχες ερεθίσματα από μικρός;
«Δίπλα στο σπίτι μου στη Θήβα όπου μεγάλωσα, είναι το δάσος Μοσχοποδίου, εκεί που 20-21 Απριλίου θα παρουσιάσω ένα δρομικό event. Σε αυτό λοιπόν το δάσος ως παιδάκι της επαρχίας που έπαιζα συνεχώς έξω, άρχισα να… χάνομαι μέσα του, να τρέχω, να κάνω ποδήλατο, να το εξερευνώ.
Κατόπιν, ήρθαν οι σπουδές οινολογίας στην Αθήνα και συνειδητοποίησα πως ήθελα να εξερευνώ μέρη στη φύση, όπως τότε μικρός. Ήμουν από τους πρώτους τη δεκαετία του 90 που ξεκίνησα να κάνω ποδήλατο στους δρόμους της πόλης, αλλά και στα γύρω βουνά, Υμηττόό, Πάρνηθα. Δίπλωμα αυτοκινήτου δεν έβγαλα ποτέ, όλα τα έκανα με το ποδήλατο…».
-Πως γεννήθηκε η ιδέα του Weswim» και ποιος ο σκοπός του;
«Εκτός από το ποδήλατο, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, τον στίβο και το τένις, λάτρευα από παιδί και το κολύμπι. Η αγάπη μου αυτή με ώθησε στα τέλη του 2015 στη δημιουργία ενός κολυμβητικού κινήματος, με το σύνθημα «Weswim» (μία λέξη γιατί δείχνει το μαζί) καλώντας συνκολυμβητές μου να κολυμπάμε και το χειμώνα.
Στη θάλασσα έχουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το παιχνίδι στην άμμο, τη μυρωδιά του αντηλιακού, την αλμύρα στο δέρμα, τις παρατηρήσεις της μαμάς. Ήθελα να δημιουργηθούν πάλι αναμνήσεις, αλλά αυτή τη φορά με εμάς τους ενήλικες στο προσκήνιο.
Σκοπός Του «Weswim» η ανάπτυξη της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα 365 μέρες το χρόνο. Η ελεύθερη δομή του επιτρέπει σε όλους όσους θέλουν να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια, μέσα σε ένα ομαδικό και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον».
-Που θα συναντήσουμε τα μέλη του «Weswim»;
«Οι συναντήσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή πρωί από αρχές Νοεμβρίου μέχρι Μάιο στην Ακτή Βουλιαγμένης με την παρουσία ναυαγοσώσστη και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με διοργάνωση εκδρομών (Αγωνιστικών, fun & γαστρονομικών) αλλά και προπονητικών κολυμβητικών/τουριστικών camp.
Από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο έχουμε τα «Weswim After office» που επίσης κάνουμε στη Βουλιαγμένη κάθε Τετάρτη με απογευματινό κολύμπι. Εκεί δεν υπάρχει ναυαγοσώστης και κάθε συμμετέχων πρέπει να φέρει ατομική σημαδούρα».
-Έχοντας διοργανώσει πάνω από 500 «Weswim events», μετράτε 28.000 διαδικτυακούς swimmers και περισσότερους από 8.000 live swimmers… .
«Όταν το 2015 ξεκίνησα τα πρώτα διαδικτυακά καλέσματα ήμασταν 8-9 άτομα και τώρα φτάσαμε σε αυτή την πολυπληθή ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας 25-60 ετών.
Η κοινότητα μας αριθμεί πάνω από 28.000 ενεργά διαδικτυακά μέλη σε Facebook, Instagram, YouTube, ενώ περισσότεροι από 8.000 μοναδικοί κολυμβητές έχουν δώσει το παρών σε κάποιο από τα events μας.
Τις Κυριακές μαζευόμαστε στην παραλία 100-200 άτομα και μετά το μπάνιο ακολουθεί πικ νικ. Καθένας φέρνει και από κάτι να μοιραστούμε και να κοινωνικοποιηθούμε.
Το κολύμπι είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα είναι μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας να δημιουργήσουμε αρχικά έναν επιπλέον, πολλές φορές και απών, ψυχικό χώρο που συμπιέζεται από προσδοκίες και υποχρεώσεις».
-Πόσο προσβάσιμο είναι το «Weswim» για άτομα με αναπηρία;
«Ένας λόγος που επέλεξα την Ακτή Βουλιαγμένης για τις συναντήσεις μας, είναι η προσβασιμότητα που προσφέρει στα άτομα με αναπηρία, αλλά και το ότι διαθέτει ναυαγοσώστη. Διαθέτει καρεκλάκι το οποίο μπαίνει στη θάλασσα, ώστε να βοηθήσει κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει, ενώ η παραλία είναι καθαρή από εμπόδια που θα δυσκόλευαν ένα τυφλό άτομο. Σίγουρα μπορούν να γίνουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Όλοι που θέλουν να κολυμπήσουν είναι ευπρόσδεκτοι».
– Αναλαμβάνετε και δράσεις για το περιβάλλον… .
«Μία από τις τελευταίες μας δράσεις, που θα ήθελα να την επαναλάβουμε και φέτος, ήταν να μαζέψουμε όσα περισσότερα αποτσίγαρα μπορούσαμε από τις παραλίες. Με σύνθημα «Butt-free beaches, kάθε συμμετέχων ανάλογα με τα μέτρα που κολύμπησε μάζεψε και τα αντίστοιχα αποτσίγαρα.
Φτιάξαμε και μοιράσαμε και σκουφάκια με σήμα αποτσίγαρα. Η δράση πήγε εξαιρετικά.
Είχαμε κάνει δράσεις και με το περιοδικό «Σχεδία» ενώ συνεχίζω να καλώ τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να κινητοποιούμαστε για το περιβάλλον».
-Έχεις δημιουργήσει και το δικό σου κανάλι στο Youtube, το πρώτο ελληνικό με συμβουλές για την κολύμβηση σε Open Water και πισίνα.
«Ξεκίνησα την περίοδο της πανδημίας, όπου με μία κάμερα καλούσα φίλες και φίλους κολυμβητές να μοιραστούμε με τον κόσμο συμβουλές για ασφαλές μπάνιο. Με τίτλο «Swim hacks & tips»στο κανάλι μας που μετρά αυτή τη στιγμή 2.500 ακολούθους, εξηγούμε μεθόδους προπόνησης, έχουμε θέματα για την ασφάλεια στο νερό ενώ δίνουμε και συμβουλές για τη σωστή χρήση του κολυμβητικού εξοπλισμού. Παράλληλα προτείνουμε και διατροφικές συμβουλές για μια ακόμη πιο ισοροπημένη ΚΑΙ υγιεινή ζωή.
Έχουμε και το Weswim e-shop μας που βρίσκεται δίπλα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εξειδικεύεται σε προϊόντα γύρω από το open water και την ασφαλή κολύμβηση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα πάντα για το κολύμπι. Βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας ενώ το design επιμελείται η εικαστικός Κανέλλα Αράπογλου».
-Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό κολυμπόντας στη θάλασσα;
«Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά. Όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, αυτό παράγει ενδορφίνες για να καταπολεμήσει το κρύο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αίσθηση ενθουσιασμού, η η οποία μπορεί να κρατήσει για αρκετές ακόμη μέρες και να μας ανακουφίσει από το στρες.
Το σοκ της πτώσης της θερμοκρασίας στο σώμα δίνει αντίστοιχα σήματα στην καρδιά να αντλήσει περισσότερο αίμα στα όργανα, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία και βοηθώντας την απομάκρυνση τοξινών.
Η τακτική να βυθιζόμαστε στο κρύο νερό, έστω και για λίγα λεπτά, μπορεί να ξυπνήσει και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών».
-Τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
«Προσπαθώ και θέλω να πείσω όλο και περισσότερους χορηγούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο παράκτιο περιβάλλον να το σεβαστούν και να μας δουν ως θεματοφήλακες αυτού. Να σταθούν δίπλα μας , να μας στηρίξουν ώστε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες με ναυαγοσώστηκαι με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν στη γαλάζια οικονομία που είναι και το όνειρό μου , ο εξιδεικευμένος κολυμβητικός τουρισμός.
Επιπλέον, θέλω να μάθουν τα μικρά παιδιά να κολυμπούν σωστά. Στόχος μου η δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα απευθύνεται στα σχολεία, ώστε όλα τα παιδιά να μαθαίνουν πως να είναι ασφαλή στη θάλασσα. Ενώ η χώρα μας είναι ένατη στον πλανήτη σε μήκος ακτογραμμών, είμαστε χαμηλά σε κολυμβητική κουλτούρα».
-Γήπεδο πηγαίνεις; Τι ομάδα είσαι;
«Ολυμπιακός! Τι άλλο; Ομάδα δίπλα στη… θάλασσα. Μικρός πήγαινα πολύ συχνά στο γήπεδο. Μου έχει μείνει η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν ι φίλαθλοι μας στην εξέδρα…».